We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Ieper

Een verslag van het bezoek aan Ieper met klas 4

Op vrijdag 19 oktober hebben de eindexamen leerlingen voor geschiedenis een bezoek gebracht aan het Belgische Ieper. In en rond deze plaats is heftig gevochten in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Ook vandaag de dag zijn er nog veel overblijfselen hiervan te vinden. Na een reis van bijna drie uur kwamen we aan in Ieper.

De eerst stop waren de loopgraven van de Hooghe Craater. Hier hebben de leerlingen een wandeling gemaakt door een echte loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog. De moedige leerlingen zijn ook nog een echte bunker in geweest. Rond de loopgraven lagen veel lege granaathulzen en resten prikkeldraad.

Daarna was er een bezoek aan de Meenenpoort. Dit is een groot monument in de vorm van een poort. Het is gebouwd door de Engelsen ter nagedachtenis aan alle soldaten die zijn gesneuveld in en rond Ieper, maar waarvan de lichamen nooit zijn terug gevonden. Er staan de namen van bijna 56.000 soldaten op de poort. 

Hierna volgde het museum In Flanders Fields. We bezochten hier een indrukwekkende tentoonstelling met veel verhalen en voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog. Voor de opdracht die de leerlingen hadden gekregen, moesten hier veel antwoorden worden gezocht. 

Na de lunch stapten we weer in de bus. We bezochten de begraafplaats van Langmark. Hier liggen 44.000 Duitse soldaten begraven. Indrukwekkend en bedroevend  was het om te zien dat, in tegenstelling tot de Engelse begraafplaats, hier meerdere soldaten onder 1 grafsteen liggen. Ook het verschil in verzorging bleek enorm groot. 

De tweede en tevens laatste stop was bij het Tyne Cot Cemetry. Op deze begraafplaats liggen bijna 12.000 soldaten begraven uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Bijzonder genoeg hebben de Engelsen hier ook vier Duitse Soldaten begraven die zijn overleden tijdens de gevechten om de heuvel waarop de begraafplaats ligt. 

Rond vier uur was het bezoek afgelopen en konden we weer terug de bus in en op weg naar Rotterdam.